Pojdite na vsebino

Grehi ljubezni

V redni mesečni nanizanki predstavljamo digitizirano filmsko dediščino iz arhivov evropskih kinotek in filmskih muzejev (v koordinaciji Zveze evropskih kinotek – ACE in s podporo programa Kreativna Evropa). Aprila vabimo v goste Nacionalni filmski arhiv iz Prage. Jonáš Kucharský, kurator filmske glasbe in zvoka pri Nacionalnem filmskem arhivu, bo ob uvodih v filme spregovoril tudi o metodologiji restavriranja filmske dediščine na Češkem, Tomáš Hubáček, kurator programa amaterskih animiranih filmov, pa bo razložil njihovo politiko do ohranjanja in promoviranja domačih filmov. Neme amaterske animirane filme bo v živo pospremil češki elektronik Hjörtur, Grehe ljubezni bodo spremljali Andrej Goričar (klavir), Ana Mezgec (violina) in Milan Hudnik (violončelo), Cigane pa bosta v živo spremljali Polona Janežič (klavir) in Jelena Ždrale (violina).

prizor iz filma Cigani
Cigani

Program nudi poglobljeno preučevanje jezika in razvoja češkega nemega filma v njegovem slogovnem in formalnem bogastvu. Izbor je kuriran tako, da predstavi različnost žanrov znotraj češkega nemega filma. Poleg tega je bila za dva filma v programu posneta nova spremljava, na voljo pa sta v resoluciji HD/2K kot datoteki ali DCP-ja. Takšno je življenje (Takový je život, 1929) in Križana (Ukřižovaná, 1921) kažeta tako žanrske meje češkega nemega filma, ki segajo od socialne drame do ekspresivnih prilik, kot možne načine povezovanja sodobnih zvočnih krajin s tradicionalnimi nemimi naracijami. Filma, ki se razlikujeta v svojem pristopu, razkrivata ustvarjalne možnosti povezovanja sodobnih zvočnih tehnik in nemega filma, s čimer nudita svež pogled na filmske klasike.

prizor iz filma Križana
Križana

Grehi ljubezni (Hříchy lásky, 1929) in Cigani (Cikáni, 1921) se prikazujeta s spremljavo v živo in na 35-mm filmski kopiji, kar predstavlja pristnejšo, zgodovinsko gledalsko izkušnjo, čeprav sta kopiji na novo rekonstruirani. Skupaj s preostalim izborom predstavljata različne pristope češkega Nacionalnega filmskega arhiva k prikazovanju filmskih klasik, od rekonstruiranih filmskih kopij do digitalno restavriranih različic. Zadnje delo v tem filmskem mozaiku je Ekstaza (Extase, 1932). Zvočni film, ki je bil digitalno restavriran in se prikazuje na DCP-ju, služi kot most med nemim in zvočnim obdobjem češkega filma. Kljub temu, da je zvočni film, ohranja slogovne elemente in vizualni jezik svojih nemih predhodnikov. Poleg tega, da ta sopostavitev poudari prehod v filmskih tehnikah, nudi tudi vpogled v takratne kulturne in umetniške premike na Češkem. Teh pet filmov skupaj ustvari bogato, prepleteno zgodbo, ki slavi umetniško domiselnost češkega filma od njegovih nemih začetkov do nastopa zvočne dobe.

prizor iz filma Ekstaza

Program amaterskih animiranih filmov sestavljajo pomembni češkoslovaški in češki filmi amaterskih animatorjev iz obdobja od srede 30. do 90. let prejšnjega stoletja. Med amaterske filme večine tega obdobja štejemo tiste filme, ki so nastali zunaj državnih produkcijskih struktur, njihovo ustvarjanje pa je bilo v prvi vrsti hobi njihovih avtorjev (tj., ti filmi niso bili vir dohodka). Izbor vsebuje filme za otroke, pa tudi satire in umetniške eksperimente. Na Češkoslovaškem je bilo amatersko ustvarjanje filmov zelo razširjeno in glede na število ustvarjenih animiranih filmov in mednarodnih nagrad, ki so jih prejeli, lahko pomembnost neprofesionalne animacije brez pretiravanja primerjamo s pomembnostjo animacij, ustvarjenih v državnih produkcijskih strukturah. V drugi polovici 60. let smo bili na Češkoslovaškem priča tudi ustanovitvi (verjetno) edinega mednarodnega filmskega festivala, osredotočenega izključno na amatersko animacijo. Na podlagi svojih ustvarjalnih dosežkov je nekaj amaterjev celo vstopilo v profesionalne vrste, kar je bilo nenavadno. V tem naboru predstavljamo tudi njihove filme.

Jonáš Kucharský, kurator filmske glasbe in zvoka pri Nacionalnem filmskem arhivu
Tomáš Hubáček, kurator programa Amaterski animirani filmi

Preberi več