Pojdite na vsebino

V petek, 7. 7., od 20.30 dalje se bomo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači poklonili filmskemu, televizijskemu in gledališkemu igralcu Janezu Hočevarju, poznanemu tudi pod vzdevkom Rifle.

Le kdo se ne spomni njegovih sproščenih nastopov na filmu in televiziji, s katerimi navdušuje vse od konca šestdesetih let tako v serijah za otroke (Naočnik in Očalnik, Štirideset zelenih slonov, Čisto pravi gusar) kot tudi za odrasle (Mali oglasi, Dekameron, Naša mala klinika), v razvedrilnih nastopih za akcijo Podarim dobim ali v kultnem celovečercu Butnskala (Franci Slak, 1985). Janez Hočevar je svoj občutek za humor vedno odmerjal s pravo mero stilizirane komike in spontane duhovitosti. Skozi celotno kariero je redno nastopal tudi v dramskih vlogah v vseh žanrih in do danes upodobil že več kot 60 filmskih in televizijskih likov.

prizor iz filma Čisto pravi gusar
Čisto pravi gusar

Hočevarjev bogat televizijski in filmski opus bomo na Poklonu pobliže spoznali v igralčevem pogovoru z igralko Saro Gorše, Anja Banko pa bo predstavila ob tej priložnosti izdano knjižico o njegovi filmski poti. Sledila bo projekcija filma Kavarna Astoria (Jože Pogačnik, 1989), s katero bomo otvorili letošnjo sezono letnega kina v muzeju. V Kavarni Astoria je Hočevar odigral svojo do zdaj najbolj dovršeno filmsko vlogo, saj je tragično življenjsko usodo kavarnarja izkoristil za natančno niansirano upodobitev sključenega človeka v tihem boju z nepravičnim svetom. Zanjo je bil na filmskem festivalu v Pulju nagrajen z zlato areno za glavno moško vlogo, na Tednu domačega filma v Celju pa je postal igralec leta.

prizor iz filma Kavarna Astoria
Kavarna Astoria

Dogodek bosta zaokrožila glasbeni nastop zasedbe Funk Fact ter druženje ob prigrizku in izbranih kraških vinih. Za obiskovalce iz Ljubljane bo ob 19. uri organiziran brezplačen prevoz z avtobusom, ki vas bo po koncu prireditve tudi pripeljal nazaj domov. Prosimo, da svojo prisotnost na avtobusu potrdite do 6. julija na naslov press@kinoteka.si.

Poklon je prireditev, s katero se od leta 2003 dalje vsako leto poklonimo drugemu igralcu oz. igralki, ob tej priložnosti pa izdamo tudi monografijo, v kateri je predstavljeno življenje in filmsko ustvarjanje igralca. Prvo leto smo se poklonili Metki Bučar, ki je bila prav tako kot Ita Rina rojena v Divači, v naslednjih letih pa smo se poklonili še Duši Počkaj (2004), Štefki Drolc (2005), Bertu Sotlarju (2006), Iti Rini (2007), Mihi Balohu (2008), Poldetu Bibiču (2009), Lojzetu Rozmanu (2010), Majdi Potokar (2011), Špeli Rozin (2012), Stanetu Severju (2013), Ivanki Mežan (2014), Lojzetu Potokarju (2015), Mileni Zupančič (2016), Demetru Bitencu (2017), Antonu Petjetu (2018), Mirandi Caharija (2019), Radku Poliču (2020), Borisu Cavazzi (2021) in Marijani Brecelj (2022).

V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Slovenskim filmskim centrom, javno agencijo RS.

 

Aktualno