Pojdite na vsebino

Izberi črko

Kader

Osnovna enota filma.

Temeljna prostorska enota videnega v filmu. Kadri lahko trajajo različno dolgo. V času snemanja filma traja kader od začetka snemanja, ko vklopimo kamero, do konca snemanja, ko kamero izklopimo. Pri montaži kader traja od enega montažnega prehoda – reza, do drugega montažnega prehoda.

Kader-sekvenca

Prizor v filmu, posnet v enem samem kadru.

Klapa

Črno-bela, ponavadi lesena plošča, ki jo posnamejo na začetku vsakega kadra. Z njo opozorijo na začetek snemanja filmskega prizora.

Na klapi so zapisani naslov filma, številka kadra iz snemalne knjige, številka ponovljenega posnetka (npr. 9. kader, tretjič) ter imena režiserja, direktorja fotografije in producenta.

Kostumograf

Oseba, ki skrbi za oblačila igralcev v filmu.

Kostumograf določi likovno podobo in izvedbo videza oblačil v filmskem delu. V skladu s scenarijem, žanrom in vizualno podobo filma uresniči videz filmskih likov.

Kratki oziroma kratkometražni film

Film, ki je krajši od pol ure.

Film, ki ne presega trajanja 30 minut ali 800 metrov filmskega zapisa na filmskem traku formata 35 mm. To so različne vrste igranih, dokumentarnih ali animiranih filmov, posnetih za različne namene (zabavni, vzgojni, umetniški itd.). V zgodnjih letih filmske zgodovine so bili praktično vsi filmi kratki, filmska predstava pa je bila sestavljena iz več kratkih filmov.